Změna výkladu pravidel ZČHL


23.06.2008 09:07 Vlada Strejc

Oceňuji velmi citlivý přístup Rady ZČHL při změně výkladu pravidel ZČHL uprostřed sezony, včetně celého týdne, který máme na nápravu.



Naše lehké kožené opasky (dodávka VPO z minulého století :-)) )jsou o celých 10mm užší, čímž zajisté přispívají k našim neuspokojivým výkonům. Ještě že jsme byli upozorněni. Opravdu nás dosud ani nenapadlo jejich šířku zkontrolovat.



O nutnosti používání kvalitních přileb není pochyb. Určitě proto byla na začátku sezony zavedena kontrola úplnosti používaných přileb (škoda že v Bučí a Krašovicích se na ni trochu pozapomnělo) a všichni počítali s tím, že příští rok přejdou na certifikované, které vyžadují pravidla PS vydané HZS a přijaté SH ČMS a Extraligou. Z tohoto důvodu určitě postačí týden na to, abychom si opatřili nové. Třeba z Firesportu, sponzora Extraligy, odkud se nejspíš všechno odvíjí.(viz. Vřeskovice v Úhercích).



Rovněž oznámení o této změně výkladu bylo vyhlášeno téměř ideálně na poradě velitelů, které se zprostředkovaně zůčastnila téměř všechna družstva a to vzkazem rady přes pořadatele soutěže (ačkoli Standa je členem Rady, v Bučí vystupoval v úplně jiné roli).



Jsem asi jediný, kdo toto rozhodnutí tak oceňuje a ani postavení mého družstva ve výsledkové tabulce mě k ničemu jinému neopravňuje. Nevěnujte proto prosím mé poznámce větší pozornost, než si zaslouží. Jsem moc rád, že je mi dovoleno v ZČHL startovat.

Komentář k článku


24. 06. 2008

To Vláďa: Já nezazlívám nic a jsem v pohodě . Je dobře, že se probírají pravidla veřejně. Najde se spousta zajímavých názorů, které se projdou na radě ligy. Mohu říci , že členové rady jsou docela postaveny mezi dva kameny. Jeden je strana rozhodčích, která se snaží o dodržení výkladu pravidel a druhá závodník, který jde po výsledku . Já mám největší radost ze zábavy, která na ZČHL panuje. Měl jsem zkušenosti i z jinou atmosférou ..:-) Nejhorší jsou výklady pravidel jednotlivců , které je potřeba odsranit. A mohu potvrdit , že jich přibývá. Jinak pro výuku máte připravené na stránkách připravil e-testy .. Ještě sehnat pro kategorii muži a ženy nějaké rozumné otázky. Zatím jsem tam dal otázky z pravidel dorostu a PLAMENU v kterém se pohybuji 15 let . Nemáte náhodou nějaké vypracované testy z pravidel PS ? Já bych je tam přidal..:-)

Honza - Strážov



23. 06. 2008

Ještě drobné upřesnění pravidel .. Máme napsáno v pravidlech.

V. Způsob provedení požárního útoku
•  Dle platných pravidel požárního sportu uvedených ve Směrnici hasičských soutěží SH ČMS a pravidel ZČHL , na sklopné terče. Kategorie ženy bude startovat po kategorii muži. Stroj může být před pokusem nastartován.

Jinak v Směrnici hasičských soutěží SH ČMS je napsáno:

Při všech disciplínách požárního sportu se používá  kožený opasek šíře min. 50 mm, s kovovou přezkou nebo jiný, bez karabin, používaný v požární ochraně k zásahům.

Přilby vhodné pro požární sport

            Pro ochranu hlavy se při plnění disciplín požárního sportu připouštějí přilby:

a) pro hasiče splňující požadavky ČSN EN 443 a technické podmínky stanovené přílohou č. 2 vyhlášky č. 255/1999 Sb., o technických podmínkách věcných prostřed-ků požární ochrany, ve znění vyhlášky č. 456/2006 Sb., a požárnické přilby splňující technické podmínky stanovené MV-generálním ředitelstvím HZS ČR před vydáním výše uvedené ČSN EN.
Tyto přilby pro hasiče a požárnické přilby nemusí mít při plnění disciplín
požárního sportu nátylník k ochraně šíje a obličejový štít, mimo 4. úseku disciplíny štafeta 4 x 100 m s překážkami, je-li prováděno hašení,
b) sportovní ochranné přilby pro horolezce splňující požadavky  ČSN EN 12492,
c) sportovní ochranné přilby pro sporty na divoké vodě splňující požadavky ČSN
EN 1385,
d) průmyslové ochranné přilby vybavené podbradním páskem, splňující požadavky
ČSN EN 397.

Jinak v případě potíží se můžete zastavit u našeho týmu nebo pořadatele a on vám rád helmy zapůjčí . :-) V řadách ZČHL se určitě najde více ochotných lidí ..Nebo se pletu ?

 

Honza - Strážov



23. 06. 2008

Tak jsem si znovu pročet pravidla. Ohledně pásků je uvedeno: "Opasek lehký.", jenže už chybí definice lehkého opasku. Kdyby bylo napsáno: "Opasek lehký dle Pravidel požárního sportu." pak by se nikdo nemohl dohadovat.

To co se stalo večer v Krašovicích by zachránila možná hokejová výstroj. Tím situaci nezlehčuji, zdraví je jen jedno. Jen by mě zajímalo kolik týmů skutečně po 2 letech odepíše Campovky, když jim skončí certifikát.

Pokud vím, tak na startu pan Kešner říká: " Závodníci na místa, připravte se." což odporuje také pravidlům, kde je uvedený povel: "Na místa, připravte se." Tím pádem může kdokoli napadnout jaký koliv start z letošní ligy. Nicméně oslovení "Závodníci" mi přijde takové přátelštější a osobnější než čisté velení k útoku. Se starty pana Kešnera jsem naprosto spokojený a těším se na další povel "Závodníci na místa....."

Libor Skala