Černá sobota ZČHL v Poděvousích


24.11.2008 07:10 Josef Eret

V sobotu jsem se zúčastnil po dlouhé době zasedání ZČHL v Poděvousích (naposledy jsem byl jako zakládající účastník v Hůrkách před cca.5-6 lety). Tehdy jsem příliš nevěřil v životaschopnost této myšlenky, ale díky lidem jako jsou S.Kešner, K.Mošna, pan Bech st., H.Adamec a další se tato soutěž rozběhla a funguje velmi dobře. V sobotu však došlo k situaci, kdy účastnici zasedání z okresů KT,DO se předem dohodli a ze zájemců o pořadatelství v roce 2009 společně vyřadili Mrtník z důvodu, že se jim nechce jezdit tak daleko ( jiný důvod nemohl být, protože Mrtník má 10x lepší podmínky pro pořádání ZČHL než někteří pořadající ze zmíněných okresů). Potom ještě nechutně nařizovali Nekmíři a Dolnímu Hradišti, kdy mají pořádat své soutěže aby "ušetřili". Z tohoto jevu mám trochu obavy a byla by škoda pokud bychom kvůli takovým to lidem nechali ZČHL, kterou jsme tak těžko zakládali, klesnout na úvoreň "jejich" Pošumavské nebo Domažlické nebo jak se všechny ty pokusy o ligu jmenoujou.

Berte to jako námět k diskusi, zda vůbec nějakou prezentaci sportoviště a následné volby (frašku) dělat nebo jména pořadatelů uzavřít a zkrátit tím schůzi, jen když by se ojevil nějaký další pořadatel z KT nebo DO tak bychom ho zařadili.

PS: závěrem bych chtěl ještě poděkovat H.Adamcovi ze Strážova, který má díky těmto stránkám obrovskou zásluhu na fungování celého podniku a bohužel na zasedání nebyl oceněnen dárkovým balíčkem ani mu nebylo poděkováno.

Eret J.

Komentář k článku


25. 11. 2008

Zajímavý je, že zrovna zástupce z Mrtníku křičí, že ostatní lobovali proti nim... zamyslete se pane Eret (Josef). Myslím, že páteční večer před hlasováním proběhlo víc lobingu z Vaší strany,ne? :D :D Upřímně se směju tomu, že voláte jiným družstvům ať hlasují pro Vás a pak máte koule na to napsat na net, že se ostatní domluvili proti Vám :-) Výsměch..! :-) Dělení na okresy snad nebudu ani komentovat :-))

S výsledky hlasování jsem spokojen a moc si vážím, že i přes drahý nanuky, jsme dostali důvěru v hlasování od ostatních (sice o prsa,no ale co). Myslím, že píšu za všechny z Krašovic, že letošní ligu uděláme ještě lepší a kvalitnější a bude na co vzpomínat! ""Důvěru v nás vloženou nezklameme!"" :o)

Co se týče termínů, já jsem zas radši, že je víc dvojkol, než zabraných víkendů jednokolama. Mam další zájmy a koníčky a takhle si to můžu rozumně naplánovat, protože volnýho času mezi ZČHL je prostě spousty.

Kaja - Krašovice



25. 11. 2008

to Petr Eret: Ale no tak... Tady přece nejde o napadání Mrtníku ale o oprávněnou kritiku zcestných názorů a nepodložených smyšlenin pana Josefa Ereta, kterými naopak on naprosto bez skrupulí napadl sbory z Domažlicka a Klatovska. Což nám po sečtení jejich členských základen dá rozhodně větší číslo než 130. Přestože je to, jak tvrdíte, pouze jeho názor, on se tam vyjadřuje trochu jinak, což na těch dalších 129 lidí od Vás moc dobré světlo nevrhá. ( Osobně se třeba znám s pár členkami mrtnického ženského týmu a to jsou moc fajn holky. ) Někdy to ale tak bohužel bývá, že to odnášejí i nezúčastnění..., co si budeme povídat....

Občas se prostě místo výmluv vyplatí udělat si pořádek ve vlastních řadách. A místo toho "žehlení" a zlehčování by možná spíš stálo za to to Vámi avizované nadšení a soudržnost ukázat.

Angel



24. 11. 2008

Na schůzi se vybrali termíny tak, že poslední soutěž byla ta v Nekmíři a byla v sobotu. Nám (Dolnímu Hradišti) bylo úplně jedno, kdy soutěž uděláme, a tak jsme po uvážení rozhodli (ještě poté, co se řeklo, že se nebudeme krýt s hasičskou olympiádou), že soutěž uděláme 5. července. Tím by odpadlo to zářijové přespávání. Poslední soutěž by byla v sobotu.

Dodatečně se však hlasovalo o tom, aby se z pravidel vypustil článek o posledním kole = sobota. Toto bylo zrušeno poměrem 11:10. Bylo navrženo, aby se tedy udělala poslední soutěž ve dvoukole, proto jsme přistoupili na to, že uděláme soutěž v neděli po Nekmíři.

Já sám jsem byl proti tomu, aby se poslední kolo konalo v neděli. Ale hlasovalo se demokraticky. To, že se to spojuje se snižováním nákladů na dopravu mě trochu mrzí, neboť to dle mého názoru nehraje roli, pokud je požární sport můj opravdový "kůň".  Jezdím na všechny závody svým autem (vozím rodinu) a nepřijde mi, že by mi benzín utíkal z nádrže.

S tím je spojeno i rozdělení pořadatelství do jednotlivých okresů. Osobně bych uvítal nějakého pořadatele z Karlovarského kraje (když už se tváříme jako liga českého západu). Nerad bych, aby se řeklo, že ten a ten okres bude mít tolik a tolik pořadatelů, to opravdu ne. Jen si myslím, že pro rozvoj ligy potřebujeme expanzi do nových oblastí, hlavně těch neobjevených. To musí být náš cíl pro další roky. Doufám, že se nám to alespoň částečně povede.

Luděk Bech

 

 

Luděk Bech



24. 11. 2008

Velice si vážím celé Západočeské hasičské ligy a lidí, kteří se kolem ní pohybují a nezištně vynakládají spoustu energie a hlavně času na to, aby organizace tohoto prestižního seriálu závodů fungovala co nejlépe.

 

Zpočátku jsem měla dojem ( a nebyla jsem sama ), že se na nás zakládající mančafty a stálí účastníci dívají trochu skrz prsty a házejí nám klacky pod nohy. Vztahy byly ale spíš vyostřené tím, že jsme se navzájem neznali a nevěděli, co jeden mančaft od druhého čekat. Nedůvěra ze strany jaksi „služebně starších“ družstev (a  je pravda, že především z okresů kolem Plzně) byla určitě na místě – také bychom měli strach z nově příchozích, zda nám neohrozí a nezničí to, co jsme s obrovským úsilím založili a vybudovali.

Postupem času se vztahy rapidně zlepšily a my si moc vážíme toho, že jste nás do té velké, skvělé rodiny ZČHL přijali.

Je smutné, že se ještě dnes najdou zatvrzelci, kteří se toto snaží nabourávat a pracně získaný oboustranný respekt ničit nesmyslnými a nepodloženými pomluvami. Léčit si nespokojenost s výsledkem hlasování veřejným napadáním ostatních, je pod lidskou důstojnost! „Podle sebe soudím Tebe…“, je zřejmě oblíbené krédo pana Ereta.

 

Kdyby se totiž pořádně podíval na účast a výsledky hlasování, zjistil by, že ne vše je tak jednoznačné, jak nám to nastínil. Hlasujících účastníků bylo celkem 22, z okresů DO a KT jen 7. Pokud by tedy všichni ostatní kromě nás „vyvrhelů“ hlasovali pro pořadatele z Mrtníku, dostali by tito 15 hlasů a ne jen 13. Vypadá to, že i některé ze „spřátelených“ mančaftů nejsou přesvědčeni o Mrtníku jako o vhodném pořadateli ZČHL. Jak potom může někdo tvrdit, že má 10x lepší podmínky pro pořádání?!

Apropo – Louňová je naprostý nováček v žádosti o pořádání ZČHL a dostali 20 hlasů! Dívala jsem se na mapu a nepřijde mi, že by Louňová ležela v okrese Klatovy nebo Domažlice!

Kromě toho pokud chce někdo škatulkovat, tak když projdeme výsledky volby, v roce 2009 se na okresech Domažlice a Klatovy budou konat 4 závody z 14. To je jich opravdu tak moc?


Co se týká nás, můžu jen potvrdit to, co napsal Míra Šobr: ani my jsme se s žádným z ostatních sborů nedomouvali, komu dáme nebo nedáme hlas!

 

Uznávám, že prezentace se mohou zdát poněkud zbytečné, protože pořadatele i většinu areálů již známe z předchozích ročníků. Téměř žádné závody nejsou 100%ní, jsme jenom lidi a všem se člověk nikdy zavděčit nemůže. Právě proto je ale zajímavé sledovat, kdo přijde do příští sezóny s čím novým, jak osvětlí případné zádrhely při závodech předchozích, jak pečlivě si prezentaci připraví či nepřipraví. Navíc na schůzi žadatelů se scházíme po sezóně a člověk má kolikrát až tady čas probrat s ostatními pořádajícími uplynulý rok a příjemně si popovídat. (Aspoň jsem si to až doteď myslela).

Hlasy se neudělují pouze na základě prezentací. Copak si někdo koupí hodně drahou věc jen proto, že je na ní okázalá reklama? Když se rozhoduji, kde strávím svůj volný čas, což je záležitost velice drahá ( a rozhodně teď nemyslím náklady na dopravu), záleží přece na spoustě okolností. Nejde jen o účast na precizně zorganizované sportovní akci. Chci se tam přece především cítit příjemně a „mezi svými“. Pokud má na mě chování tamějších lidí působit spíše nepřátelsky a povýšeně, není divu, že tam raději jet nechci.

Možná by měl Mrtník nebo minimálně pan Eret slevit na své okázalé dokonalosti a  uvědomit si, že na ligu jezdí lidé, nadšení hasiči a hasičky a ne chladné stroje bez pocitů a emocí!

 

A emoce pak také sehrály svou roli při rozhodování o termínech. Nikdo přece nikomu nenakazoval, kdy má ligu pořádat! Já sama jsem byla proti spojení posledního závodu do dvoukola. Důvod dvojí 100 km cesty tam někdo jen plácnul, spíš šlo konflikt termínů ZČHL s Extraligou, které se některá družstva ze ZČHL účastní. Začalo to tím, že plánovaný termín ZČHL v Nekmíři a Dolním Hradišti se dostal do kolize s Hasičskou olympiádou 2009, která se bude v té době konat v Ostravě a hodně lidí zainteresovaných v požárním sportu se tam bude chtít jet na reprezentaci ČR podívat. Z toho důvodu bylo Dolní Hradiště a Nekmíř požádáni o přesunutí termínu. Když neberu v úvahu to, že první impuls přišel od představitelů sborů, které rozhodně nepatří do okresů DO nebo KT, udivuje mne, jak vůbec někdo může tak obrovskou událost hasičské sezóny bagatelizovat tím, že na ní nebude brát ohledy, protože „ před třemi lety se jasně řeklo, že při tvoření termínů ligy se nebude na další jiné soutěže brát ohled“. Kam se proboha pořád chcete vracet?! Do jeskyní a na stromy?:o) Vždyť všechno se dá rozumně domluvit, pokud lidé chtějí!

Nastala další diskuze, protože v pravidlech bylo dosud ustanovení o posledním závodu konaném v sobotu a pořadatelé by tak nemohli uspořádat dvoukolo, kterých už bylo utvořeno 6. Zbylo spousta volných termínů v červnu a červenci a následně v září.  Nekmíř ale argumentoval tím, že v září pořádají memoriál a v jednom měsíci dvě soutěže pořádat nemohou (což je opravdu argument „hodný“ pořadatele ZČHL :o) ). Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Osobně se mi představa přespávání v září na louce u řeky nelíbí ani v nejmenším a ukončení v neděli také ne, ale…rozhodla většina, tak proč se protivit a někoho shazovat jen proto, že má jiný názor než já?

 

Na Západočeskou hasičskou ligu jsme začali pravidelně jezdit poté, co skončila Chodská hasičská liga. Ta se co se týká zázemí, organizace i účasti mužstev nedala se ZČHL srovnat,to je pravda. Jenže  všichni dobře víme, jak moc se v posledních letech závody v požárním útoku zkvalitnily, včetně závodů samotné ZČHL. Nelze proto objektivně srovnávat minulé s nynějším… Pokud na tom ovšem pan Eret trvá, měl se každopádně informovat o výkonech a výsledcích tehdejší ChHL. Některé byly na svoji dobu vynikající a s tehdejší ZČHL rozhodně srovnatelné!

Možnost účastnit se Západočeské hasičské ligy si velice vážíme a děláme všechno pro to, abychom její úroveň jako závodníci svými výkony a jako pořadatelé přípravou našeho kola ZČHL ještě zvýšili, což je, myslím vidět. Znám osobně i ostatní pořadatele z okresů DO a KT a vím, že dělají to samé. Proto nechápu, jak nás může někdo napadat a tvrdit něco jiného na základě vlastní zloby, zaslepenosti a egoismu! To je ta Vaše úroveň?!

 

P.S. Honza Adamec se o tyhle stránky stará opravdu precizně a mně osobně ze začátku strašně moc pomohl se zadáváním článků sem a se spoustou dalších věcí. Velice si ho vážím a za všechnu práci jsem mu nesmírně vděčná. Občas mám rovněž pocit, že je jeho práce poněkud nedoceněná. Na druhou stranu sám Honza se na schůzi ozval s tím, že stránky bychom měli tvořit víc dohromady, že by se mělo zapojit víc lidí, aby nemusel všechno psát a zadávat a tvořit jen on, v čemž s ním naprosto souhlasím.

On si ale v dnešní uspěchané době málokdo najde čas, aby něco dělal nejen pro sebe. A když už panu Eretovi tak moc leží v žaludku poděkování a dárkový balíček, klidně se může zkusit účastnit se všech závodů ZČHL, sledovat neustále všechny mančafty, všímat se všeho kolem a pak trávit hodiny psaním článků sám. Já, ačkoli jsem byla od začátku velmi poctěna, že mohu přispět svojí trochou do mlýna, do toho po  jeho vyčítavém a nesoudném komentáři nemám nejmenší chuť!!  

Angel – SDH Poděvousy

Angel



24. 11. 2008

Vážený pane Erete!

Musím reagovat za SDH Bílenice a Dražovice na vaše rozhořčené hodnocení hlasování o pořadatelích ZČHL pro rok 2009. My jsme se s žádným hlasujícím z okresu Klatovy či Domažlice, jak píšete, proti Mrtníku nedomlouvali, my to nemáme zapotřebí, proti SDH Mrtník vůbec nic nemáme. Nevím, co vaším příspěvkem sledujete, mezi řádky vašeho příspěvku ale čtu mimo jiné kritiku toho, jak jsem prezentoval představení nás jako kandidáta na pořádání. Bylo to bez ozdobné počítačové prezentace, ale já to nevidím jako problém. Všechna družstva s právem hlasovat se totiž zúčastnila naší soutěže v srpnu 2008 (kromě hůreckých, kteří měli poruchu auta, ale ti u nás byli již dříve, St. Klíčov nejezdí, ale pravidelně se zúčastňuje jeden jeho člen, co běhal za Kout na Š.), takže věděli na jakém terénu se v Dražovicích běhá, jaké tam jsou záchody, kvalita občerstvení a pod. Vycházím z předpokladu, že když si já mohu pamatovat jak vypadá areál třeba v Nekmíři či Lukavici, mohou si ostatní pamatovat, jak to vypadá u nás. Komu to u nás vyhovovalo, tak nám dal hlas. Pokud jste u nás nebyl, mohl jste před hlasováním vyzvědět u vašeho ženského družstva, jak se jim u nás líbilo a zda by děvčata chtěla v příštím roce opět přijet! Ještě jednou proto prosím, neosočujte nás z toho, že jsme se s někým domlouvali!!! Vždyť je to logické, raději pojedu do Louňové cca 50 km než do Mrtníku cca 105 km, protože podmínky pro soutěž, soudě podle prezentací, jsou prakticky stejné. Myslím, že takto uvažuje většina hlasujících! Pokud vyplyne z následné diskuse touha, aby nebyla v roce 2009 soutěž v Dražovicích, jsme připraveni se pořádání vzdát. My tu soutěž pořádáme pro zúčastněná družstva, nikoliv pro sebe z důvodů nějakého závratného výdělku pro sbor!

Dále bych rád upozornil, že jsme nikomu nenařizovali, kdy má uspořádat svojí soutěž. Více méně to vyplynulo z hlasování! Jsme zastánci dvoukol, k tomu se hlásíme, dal jsem i podnět zde na diskusi (někdy v září 08) pro změnu začátku nedělní soutěže. Ano, důvodem je pro nás vysoká vzdálenost. Nikomu to ale nevnucuji, nevymlouvám se na to, nikdo nás nenutí někam jezdit, je to naše svobodná volba že jezdíme na ZČHL. Vezmeme-li, kolik víkendů je mezi začátkem a koncem ročníku, tak jak bylo v sobotu schváleno, dojdeme k číslu 16, odečteme olympiádu a máme 15 víkendů na 14 soutěží – mě se to rovná celé léto! Je to náš názor, který jsem nepřímo prezentoval na shromáždění v sobotu a za kterým si stojím z pro mne logických důvodů, stejně jako za zrušením pravidla o posledním závodu v sobotu. S tím samo sebou nesouhlasí všichni a jistě to bude předmětem vášnivých debat, chápu, pokud něco oslavit tak hned, později to není ono, také to vyznávám, ale přeci jen u mne nad tím vítězí myšlenka na jeden volný víkend v létě!

Myslím, že jsem shrnul vše podstatné, co bych k tomu chtěl říci. Miroslav Šobr

 

PS: Pokud máte 10x lepší podmínky pro pořádání soutěže než družstva z Klatovska a Domažlicka, tak to vám závidím! To máte asi trávník jako na tom fotbalovém hřišti v Konicích na Prostějovsku za 35 miliónů, prostor pod základnou bude mít každé družstvo vysušený, budete mít 20 splachovacích záchodů a umyvadel, jako přídavek že by byla saunička? Byl jste vůbec někdy na soutěži na Klatovsku či Domažlicku nebo je to pro vás moc daleko?

Miroslav Šobr